Vi får stadig flere av dem og vi bruker dem til nesten alt mulig. Vi snakker selvsagt om de besværlige passordene. Hvordan lager du sterke og gode passord?

Undersøkelser viser at vi nordmenn har et sted mellom 15 og 30 passord. Vi bruker dem blant annet for å logge oss inn på pc-en, sjekke e-posten, administrere nettbanken, booke reiser, bestille legetime, etc etc…

Men selv om vi bruker disse tastaturnøklene daglig for å få tilgang til nettsider og kontoer enten på jobben eller i det den private sfæren, så er skremmende få av oss særlig opptatt av sikkerheten når det kommer til det å lage passord.

Her er noen gode råd for å hvordan man lager sterke passord som gir god beskyttelse mot blant annet passordtyveri og svindel.

Lag og bruk unike passord

Er p4ass0rd et bra passord da? Tja…  ta passordtesten  og finn ut.

Er p4ass0rd et bra passord da? Tja… ta passordtesten og finn ut.

Et passord bør bestå av minimum 12 tegn, og være en kombinasjon av små og store bokstaver, tall og spesialtegn/symboler. Ikke plasser tall eller spesialtegn kun først eller sist i passordet.

Unngå å bruke enkeltstående ordliste-ord. Om passordet er langt og består av flere ord med mellomrom kan ordliste-ord forsvares. Forsøk å bruke ord som ikke er relatert til hverandre.

Unngå personalia

Passordet bør ikke inkludere ord/tall som kan assosieres med deg, som for eksempel navn på barn eller kjæledyr, fødseldato, årstall og lignende.

Tips: Finn din egen sang eller dikt og lag en regel for hvordan du legger til noe unikt for hver tjeneste. Lag en hel sammenhengende setning som inneholder små-, store-bokstaver og tall/tegn.

Bytt passord

Det er viktig å ha unike passord på de ulike tjenestene og systemene man benytter. Om et passord kommer på avveie, vil ikke kriminelle kunne logge seg på alle brukerkontoene dine. Bytt passord når du mistenker at det kan være på avveie.

Aktiver to-trinns bekreftelse

Å lage passord som er både unike, lange og sterke er blitt såpass krevende at for de fleste er nødvendig med et ekstra lag med sikkerhet. Da kan en såkalt to-trinns bekreftelse være aktuelt.

To-trinns bekreftelse er et ekstra sikkerhetsnivå du oppgir brukernavn og passord slik du pleier, men i tillegg må du oppgi en engangskode når du logger deg på fra et nytt sted. Dette er kanskje det viktigste sikkerhetstiltaket du kan gjøre for å sikre at ikke uvedkommende får tilgang på dine brukerkontoer.

Lage jukselapp?

Har du passordene dine liggende på gule lapper på kontoret? Det er nok ikke så lurt.

Har du passordene dine liggende på gule lapper på kontoret? Det er nok ikke så lurt.

Det er viktigere at man har gode unike passord på alle tjenester enn at man er i stand til å huske alle sammen. Vi anbefaler ikke at du noterer ned passord på papir, men dersom du ender opp med å gjøre det likevel: lagre det et trygt sted. De passordene du bruker ofte bør du forsøke å memorere.

Vær kritisk

  • Oppgi aldri passordet ditt til andre, uansett hvem det er. Ikke engang myndighetene.

  • Skriv aldri ned passordene i et dokument og lagre dem på pc-en, mobil eller nettbrett.

  • Vær også forsiktig med å lagre passord i nettlesere. Bruk kun passordet på maskiner du eier/kjenner.

  • Vær også kritisk til hvor du oppgir passord. Sjekk nettadressen nøye før du logger inn for å forsikre deg om at det ikke er en svindel (phishing).

  • Logg alltid ut og lukk vinduene etter bruk dersom maskinen deles med andre, eller dersom du ofte tar den med rundt.

Nyttig med passordhåndteringsprogram

Med mindre du har en god rutine for å lage sterke passord så kan det være lurt å bruke et program som gjør jobben for deg. Programmet lager meget sterke og unike passord som kan brukes på hver enkelt nettside der du har en konto registrert. Passordene ligger lagret i en kryptert database og du trenger kun ett (veldig sterkt) hovedpassord for å få tilgang til disse.

Beste passordhåndteringsprogram i 2019


Er du klar for å finne ut hvor flink du eller dine medarbeidere er med passord?

Ta passordtesten vår: